lördag 16 juni 2012

Clinton ljög om ryska helikoptrar
Hämtat från:  http://www.nyhetsbanken.se/news/view.asp?ID=1000 

USA:s utrikesminister Hillary Clinton, som anklagat Ryssland för att leverera stridshelikoptrar till Syrien att sättas in mot  civilbefolkningen, tvingades i torsdags via Pentagon dementera sitt uttalande.

En högt uppsatt tjänsteman vid försvarsdepartementet citerades av New York Times: "Hon satte lite spinn på det (sitt uttalande) för att sätta ryssarna i en svår situation".

Istället antyds nu att Clinton kan ha syftat på att Ryssland återställt gamla helikoptrar, som varit i Ryssland sedan länge planerat underhåll.

Men en företrädare för utrikesdepartementet, Victoria Nuland, förklarade senare att Clinton inte hade för avsikt att ta tillbaka sitt uttalande om leverans av ryska attackhelikoptrar till Syrien.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov som besökte Teheran på onsdagen svarade med att försäkra att 
 Moskva bara levererar "vad Syrien behöver i händelse av väpnat angrepp utifrån."

Att ett väpnat angrepp på regimen i Syrien länge ingått i USA:s överväganden behöver man ingen glaskula för att konstatera. Slå upp f d UD-tjänstemannen Flynt Leveretts bok "Inheriting Syria" (Brookings 2005). Där går han igenom fyra alternativa strategier mot Syrien, varav den första är att "öka trycket" med sanktioner - redan verkställt. Och den andra strategin, om den första visar sig otillräcklig är "våldsam regimförändring".

Redan 1996, får vi veta där, gjorde en grupp neokonservativa med bl.a. Richar Perle i spetsen,. en rekommendation till Israel att använda våld för att "försvaga, hålla tillbaka och rent av tränga tillbaka Syrien". Dessa herrar kom in i vita huset med Bush och 2003 föreslog biträdande försvarsminister Paul Wolfowitz en militär aktion mot Syrien i samband med Irakinvasionen.
Leveretts avrådde definitivt från militärt ingripande och förklarade att det bara skulle kunna skapa kaos och kanske föra en islamistisk regim till makten som ännu sämre skulle tjäna USA:s intressen.

Men hur det än är tycks de neokonservativa invasionsplanerna inte ha avskrivits. Den gången röstades de ner med hänvisning till det pågående kriget i Irak. Men USA:s försvarsbudget är som bekant dimensionerad för att hantera tre lokala krig samtidigt.

Innan hanen hade galit fredag hade fru Clinton levererat en ny lögn: att Ryssland skulle föra diskussioner med USA om att "byta ut" Assad.

"Om det verkligen har sagts, är det inte sant", kommenterar Lavrov. "Sådana diskussioner förs inte och kan inte föras eftersom det vore helt i strid med vårt ställningstagande."

Stefan Lindgren

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar