onsdag 27 juni 2012

Förbättrat debattläge i Sverige?

Det är lätt att få känslan att krigsaktivismen har lagt tappat fart. Det tycks inte vara lika många som ropar efter NATO-anfall som ett stöd till den "syriska revolutionen" idag som för några veckor sedan. En anledning till detta kan vara att NATOs roll i det pågående kriget i Syrien har blivit mera känd. Svenska Dagbladet publicerade igår en artikel som har ett helt annat tonläge än vad som tidigare har synts i de större tidningarna. Tendensen i artikeln nedan är helt klar, nu är det istället Syrien som är offret. Detta faktum, att Syrien, ett litet fattigt land som attackeras av världens rikaste länder och är ett offer för stormakternas politik är viktig fråga som nu (tillfälligtvis?) har fått utrymme. (I internetversionen finns inte den faktaruta som förklarar att USA 2008 gjorde en räd i Syrien och dödade ett antal personer och att Israel bombade Syrien 2007).

Följande rader är viktiga för att flytta fokus i debatten från krigets verkningar till dess orsaker:

"Den ansedde författaren, debattören och journalisten Pepe Escobar skriver i Asia Times Online att rebellerna sedan flera månader får starkt stöd utifrån:
”Alla vet – även om ingen talar om det – att Natos kommandocentral i Iskenderun i turkiska Hatayprovinsen, nära den syriska gränsen, organiserar, tränar och beväpnar den brokiga besättning känd som Fria syriska armén. Alla vet att Qatar, Saudiarabien och CIA ger råd och beväpnar dessa rebeller med nödvändig logistisk hjälp från Turkiet”."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar