onsdag 4 juli 2012

al-Qaida i Syrien bekräftat?

Det har varit känt sedan tidigare att al-Qaidas ledare uppmanat till kamp mot Syriens regering. Syrien är ju den enda återstående någorlunda sekulära arabstaten, och därmed ett hatobjekt för extrema islamister.

Nu tycks ytterligare bekräftelser komma att personer med anknytning till a-Q (möjligen med bas i Irak) har utfört mängder av attentat på senare tid i Syrien. Det gäller självmordsattacker, bilbomber och ett blodigt angrepp mot en TV-station nyligen. Den här sortens aktiviteter är givetvis mycket störande för de makter som är inblandade i försöken att störta den syriska regeringen. Islamisterna ställde till elände redan i Libyen - skall man hjälpa dem en gång till?

Ett ytterligare bekymmer för USA/NATO och de arabstater som försöker störta den syriska regeringen är att den opposition som inte tillhör a-Q eller liknande islamistgrupper är hopplöst splittrad. Ett möte med oppositionen som hölls i Kairo upplöstes i kaos och slagsmål sedan de kurdiska delegaterna marscherat ut. Kan sådana personer förväntas vara kapabla att ta makten och upprätta ett nytt stabilt styre?

Kombinationen av islamistiska extremister av ytterst våldsamt slag, samt en opposition som är splittrad och svag, är inte förmånlig för de krafter som försöker störta Assads regering. Det ser snarare pinsamt ut. Ett gott skäl för Sverige att inte bli inblandad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar