söndag 29 juli 2012

Bloggtips - Moon of Alabama. Fundering om logik

För den som vill läsa kritiska engelskspråkiga inlägg om Syrien, samt mängder av kommentarer till inläggen som ger ytterligare aspekter på vad som händer därnere, kan förslagsvis bloggen Moon of Alabama rekommenderas. Jag har svårt att se vad månen över Alabama (det syftar på en melodi av herrar Brecht och Weill skriven till operan 'Mahagonny' för övrigt) har att göra med exempelvis månen över Damaskus, men man kan ju säga att det i grunden är samma måne.

Hur som helst: som det står i bloggen så har de så kallade rebellerna fått smörj i Damaskus, och nu kommer de att få det i Aleppo också. I det senaste inlägget skriver bloggaren att det kanske sker en vändning i hur västliga media rapporterar från Syrien. För att citera gamle professorn Gunnar Myrdal: Fakta sparkar. Och fakta som ibland sipprar ut från Syrien fungerar som sparkar mot den propagandabild som byggts upp bland annat genom media. Till slut går det inte att hålla uppe illusionen av ett helt internt och fredligt uppror mot en förtryckarregim. Däremot kan man tala om en invasion som bland annat innehåller element som är betydligt hemskare än den sittande regeringen i Syrien, medan den interna fredliga oppositionen sopas åt sidan.

En intressant reflexion man kan göra är att medan Sverige och andra länder jagar så kallad våldsbefrämjande extremism på hemmaplan (det handlar väl oftast om extrema islamister) så är vi i praktiken via USA allierade med samma krafter när de härjar i Syrien och tidigare i Libyen. Är det logiskt? Eller bara dumt? Fegt?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar