torsdag 26 juli 2012

Karlskoga tidning om Fredssamtalen i Degerfors


http://nwt.se/karlskoga-degerfors/article1143074.ece

Nordiska fredssamtal arrangeras i Degerfors

DEGERFORS: Chans för allmänheten att möta tidigare beslutsfattare

Det kommer finnas goda möjligheter för boende i närområdet att delta i Nordiska fredssamtal, som genomförs i Degerfors helgen den 3-5 augusti. Arrangörerna meddelar att det varje dag finns möjligheter att lösa ”dagpass” för 50 kronor för att kunna delta i samtalen och lyssna till den långa raden föreläsare.
Publicerad: I dag: 09:24
Förra nedrustningsministern Maj-Britt Theorin kommer till Degerfors på fredag nästa vecka för att delta i Nordiska fredssamtal.
Förra nedrustningsministern Maj-Britt Theorin kommer till Degerfors på fredag nästa vecka för att delta i Nordiska fredssamtal.
FOTO: JACK MIKRUT
 [Förstora] 
Även Sveriges tidigare FN-ambassadör Anders Ferm kommer att medverka i samtalen som är öppna för allmänheten.
Även Sveriges tidigare FN-ambassadör Anders Ferm kommer att medverka i samtalen som är öppna för allmänheten.
FOTO: HENRIK MONTGOMERY
  [Förstora] 
Nordiska fredssamtal inleds på fredagskvällen den 3 augusti och pågår fram till söndag eftermiddag. Det är FiB/Kulturfront som arrangerar evenemanget, som hålls i Degerfors Folkets hus. En lång rad inbjudna talare kommer medverka. Exempelvis kommer förre försvarsministern Thage G. Peterson, förra nedrustningsministern Maj-Britt Theorin och Sveriges tidigare FN-ambassadör Anders Ferm. Även allmänheten kommer kunna delta i arrangemangen. Närboende kommer ha möjlighet att lösa ett speciellt dagpass för 50 kronor, som ger inträde till alla samtal och diskussioner under en dag.

Viktigt att få arrangemang till orten

– Det här arrangemanget finns i Degerfors av en ren tillfällighet och varken Vänsterpartiet eller kommunen är medarrangörer, säger kommunfullmäktiges ordförande Jan Ask. Men jag tycker att det är viktigt att vi får den här typen av arrangemang till Degerfors. Vi har bra lokaler i Folkets hus och det enda som skulle kunna vara bättre är boendemöjligheter.

Allmänheten kan delta

Jan Ask vet inte hur många som kommer för att delta i Nordiska fredssamtal, men kanske ett hundratal.
– Det finns flera fredsorganisationer där medlemmar är missnöjda med Sveriges utrikes- och försvarspolitik som kan bli tänkbara deltagare på mötet, säger Jan Ask. Mötet kommer också att vara öppet för allmänheten som för en 50-lapp kan delta en dag i de olika samtalen. Det är ju välkända talare som kommer och det i sig kan locka folk att komma.
Första dagen kommer Anders Ferm, tidigare FN-ambassadör, att tala om ”ÖVER FOLKETS HUVUD”, – hur militärer och politiker helt förändrat Sveriges utrikes- och säkerhetspolitik. Jan Myrdal, talar om ”Att sälja krig som margarin– hur de imperialistiska krigen gjorts möjliga ”. Lars-Gunnar Liljestrand, ”Folkrätten, FN:s aggressionsförbud och Sveriges deltagande i Natos krig”
Dagen avslutas med modererat samtal kring dagens ämnen och fortsätter under fria former och i valfria konstellationer.
Leif Tallmyren
0586-72 13 57

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar