måndag 2 juli 2012

Vad lär oss erfarenheterna av Libyen?

Björn Blomberg behandlar här frågan om NATOs samarbete med vissa salafister (en riktning inom sunniislam) och hur de historiskt har använts av imperialisterna. Abdulhakim Belhadj (bilden) som var befälhavare i  Tripoli för NATOs räkning och stred för USA och Storbrittanien i Afghanistan på 80-talet har nu kontakter med Free Syrian Army enligt den brittiska tidningen The Telegraph. Här intervjuas han av Sveriges Radio. Persisk media menar att han leder NATOs interventionsarmé från en militärbas i Turkiet.


OM FÖRFATTAREN
Björn Blomberg nationalekonom och statsvetare och har skrivit om internationella frågor för bland annat GP, GT, ETC och Flamman.Nato har hjälpt al Qaida att stärka sin ställning i Libyen

För att lyckas med erövringen av Tripoli rekryterade NATO salafitiska legosoldater från gulfstater som Qatar och Förenade Arabemiraten. Men de al Qaida-ledda styrkornas högsta prioritet har knappast varit respekt för mänskliga rättigheter, skriver Björn Blomberg.
I en intervju för den ryska TV-kanalen Russia Today hävdar mellanösternexperten Pepe Escobar att Tripolis nye militära befälhavare är medlem i al Qaida. Detta är ett exempel på hur Al Qaida stärkt sin ställning inom den libyska rebellrörelsen sedan de organiserade mordet på rebellernas militäre befälhavare Abdel Fattah Younis tidigare i år. Men också ett exempel på hur öppet NATO nu samarbetar med den nye al Qaida-ledaren Ayman al Zawahiris salafitiska kämpar - både i Libyen och i Syrien.
Här är först Pepe Escobars uppseendeväckande intervju med Russia Today där han hävdar att den nye militäre befälhavaren för Tripoli kommer från Al Qaida:

http://www.newsmill.se/artikel/2011/08/27/nato-har-hj-lpt-al-qaida-att-st-rka-sin-st-llning-i-libyen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar