torsdag 2 augusti 2012

Går du med i den nya fredsrörelsen?

Ny fredsrörelse skapas i Degerfors

torsdag, augusti 2, 2012 - 14:00
Nordiska fredssamtal
* Datum: 3–5 augusti
* Plats: Degerfors Folkets hus
* Arrangör: Folket i Bild/Kulturfront
* Inträde: 50 kronor om dagen
Degerfors blir i helgen centrum för skapandet av en ny nordisk fredsrörelse.
– Sverige har glidit ifrån sin neutralitet och flera nordiska länder deltar aktivt i krig. Det behövs en ny folklig fredsfront, säger Hashim Al-Malki på Folket i Bild/Kulturfront som arrangerar fredssamtalen.
Allt måste inte ske i Stockholm och Degerfors passar bra för de nordiska fredsamtalen av flera anledningar, enligt Hashim Al-Malki. Degerfors är en arbetarstad och arbetarrörelsen har länge gått hand i hand med fredsrörelsen. Degerfors ligger också i Värmland som spelade en stor roll under det krig som senast utkämpades på nordisk mark. Här fick många av de motståndsmän som flydde från naziockupationen i Norge hjälp av befolkningen. Därför hålls de första nordiska fredssamtalen, arrangerade av tidskriften och föreningen Folket i Bild/Kulturfront, i Degerfors Folkets hus.

”En gemensam nordisk fredsfront”

– I dag deltar alla nordiska länder i orättfärdiga krig på USA:s sida. Vi vill skapa en gemensam nordisk fredsfront mot de här krigen, säger Hashim Al-Malki.
Under de tre dagarna ska den nordiska inblandningen i till exempel Irak, Afghanistan och Libyen diskuteras. På programmet finns föreläsare som Anders Ferm, tidigare FN-ambassadör som ska tala om hur militärer och politiker helt har förändrat Sveriges utrikes- och säkerhetspolitik över huvudet på folket.
– De allra flesta svenskar är emot krig, ända har vi övergett vår neutralitet. Vi deltar i krig och låter Nato öva på svenskt territorium, säger Hashim Al-Malki.

Flera kända föreläsare på plats

Bland föreläsarna finns också Maj-Britt Theorin, tidigare nedrustningsambassadör för Sverige, tidigare försvarsministern Thage G. Petersson och den norske författaren Pål Steigan som har skrivit om opinionsarbetet i Norge mot Libyenkriget.
– För 107 år sedan tog svenska arbetare ställning för folket i Norge och kunde på så sätt avvärja ett krig mellan de båda länderna. Nu är det dags att vi tillsammans gör samma sak igen för folket i andra länder, säger Hashim Al-Malki.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar