måndag 24 september 2012

Några tankar kring uppgiften att NATO:s interventionsarmé "flyttar högkvartet till Syrien"


"Riyad al-Asaad, commander of the Free Syrian Army (FSA): "To the Syrian people, its freedom fighters and all the armed factions, we are glad to let you know that the leadership of the FSA has moved into Syria following arrangements made with other brigades that included securing liberated areas with the hope of launching the offensive on Damascus"

Några frågor att uppmärksamma:

1. Detta uttalande från Riad al-Asaad sker under turkiska truppers förstärkningar och förflyttningar nära gränsen till Syrien.
2. FSA är mycket beroende av turkisk militär logistisk hjälp.
3. CIA-chefen David Petraeus hade ett hemligt besök i Istanbul måndagen den 3 september.
4. Risken är att FSA med turkisk militär hjälp och inblandning kommer att slå till, angripa syriska försvarsforskningsinstitutet som ligger norr om staden Aleppo; det kan leda till krigshandlingar eller regelrättkrig mellan Syrien och Turkiet.
5. Uttalandet från FSA är tajmat 16 timmar innan/före konferensen som den fredliga opposition har, med deltagare som är i såväl opposition mot som i koalition med syriska regeringen (Nationella kommittéen för demokratisk förändring) och syftet är att sabotera konferensen, skapa rädsla och förvirring. Trots det har arrangörerna för konferensen bestämt att konferensen skall hållas söndagen den 23/9, den öppnas klockan 10:00 (damaskustid på Umaya Hotell). Ryska federationens ambassadör kommer att hålla öppningstal enligt programmet.

av Hashim Al-Malki

3 kommentarer:

  1. En alternativ tolkning är att turkarna (Erdogans regering) blivit nervösa för egen del och därför sparkar ut FSA.

    SvaraRadera
  2. Den turkiska eliten är sannolik inte nervös eftersom de är uppbackade av den enda supermakten och de flesta andra mäktiga länder. Dessutom tar de i sin egenskap av ett land vars ekonomi är helt dominerad av utländskt kapital inte några självständiga beslut i viktiga frågor. Eller vad tror du?

    SvaraRadera
  3. Det kurdiska upproret tilltar, samtidigt som massrättegången mot militärer som anklagats för kuppförsök kan skapa dåliga vibbar mellan militären och regeringen, samt en befolkning som inte verkar vara inställd på krig - det betyder svårigheter för regeringen att fortsätta på den inslagna linjen antar jag. Det behöver inte innebära att hela eliten faller, däremot att vissa elitgrupper (militär, storföretag) anser det lämpligt att låta Erdogan falla för att inte själva skadas. Jag vet inte, jag bara gissar.

    SvaraRadera