söndag 16 september 2012

Påven vädjar om vapenstopp


Påven Benedikt vädjade idag fredagen ett stopp för flödet av vapen till Syrien. Han säger att det skulle hjälpa till att få ett slut på inbördeskriget som har dödat många tusen människor och som kristna fruktar skulle kunna ge islamister till makten.

I sina starkaste kommentarer hittills om konflikten brännmärkte Benedikt vapenleveranser som en "allvarlig synd". Påven ankom idag till Beirut på ett tredagarsbesök i Libanon bara 50 km från den syriska gränsen.

Han beskrev också arabiska uppror som ett positivt "rop på frihet", i den mån det även ingår religiös tolerans - det centrala temat i Benedikts resa, som är inriktad på att främja fred i Mellanöstern och harmoni mellan kristna minoriteter och majoriteten muslimer.

"Importen av vapen måste äntligen upphöra", sa Benedikt, 85. "Utan import av vapen i kriget inte kan fortsätta. Istället för att importera vapen, vilket är en allvarlig synd, måste vi importera idéer om fred och kreativitet."

På frågan om kristna farhågor för stigande aggression från islamistiska radikaler, sa Benedikt: "Fundamentalism är alltid en förfalskning av religion."

Alla viktiga religiösa grupper i Libanon, som var invecklat i inbördeskrig längs religiösa linjer från 1975 till 1990, har välkomnat hans besök. Bland banderollerna som hälsade Benedikt på vägen från flygplatsen fanns flera från den militanta shiitiska gruppen Hizbollah.

Hans kommentarer om att stoppa vapenleveranserna väntas få  kritik från de Gulfstater som - med västerländsk välsignelse - stöder  rebellerna som försöker störta president Bashar al-Assad.

I den i huvudsak sunnimuslimska staden Tripoli i norra Libanon harv en person dödats i sammanstötningar med säkerhetsstyrkor sedan islamistiska demonstranter satte eld på en amerikansk snabbmatsrestaurang och försökte storma en regeringsbyggnad. Minst 14 personer skadades, de flesta av dem från säkerhetsstyrkorna.

Vittnen sade att demonstranter skanderade slagord mot påvens besök och skrek antiamerikanska slagord. "Vi vill inte ha påven," och "Inga fler förolämpningar (till islam)," skanderade de.

Mer än 5 000 militärer och säkerhetspersonal hade utplacerats för att skydda påven. Beiruts flygplats var stängd i två timmar runt hans ankomst och vägar genom huvudstaden var stängda.

Kristna utgör nu cirka 5 procent av Mellanösterns befolkning, en minskning från 20 procent för ett år sedan. Om det nuvarande trycket och deras låga födelsetal fortsätter säger vissa uppskattningar att deras 12 miljoner totalt kommer att halveras fram till 2020.

Ungefär två tredjedelar av Libanons kristna erkänner Vatikanen, antingen som medlemmar av de fem lokala församlingarna kopplade till Rom - maroniterna, den största gruppen, och den grekiska Melkite, armeniska, syrianska och kaldeiska katoliker - eller av själva den globala romersk-katolska kyrkan.

Resten tillhör fem ortodoxa kyrkor - den grekiska, armeniska, syriska, assyriska och koptiska ortodoxa - och små grupper av protestanter, mest presbyterianer och anglikaner.

reuters

http://www.nyhetsbanken.se/news/view.asp?ID=1100

1 kommentar:

 1. Jag vill förmedla glädjenyheten om ankomsten av en gudomlig budbärare för nutidens människor. Han är skickad på uppdrag från judarnas Elia, de kristnas Jesus och muslimernas Almahdi. Om honom står det skrivet i de stora skrifterna bl.a. Toran, Bibeln och Koranen. Hans uppgift är att förbereda människorna och världen på de tre väntades återkomst. Ett avgörande och viktigt steg inför etableringen av Guds rike på jorden. Hans budskap måste spridas till alla människor så de får en chans att välja nutidens "Noas Ark" och räddningen.
  http://saviorofmankind.com/
  www.trostaren.se
  http://www.facebook.com/AhmedAlHasanAlYemani

  Många profetior besannas nu om händelser vid tidernas slut. däribland att vapenförsäljning kommer att förbjudas. likaså förbjud nyligen en shia muslim stor präst, Alhairi, vapenförsäljning bland befolkningen i Irak.
  الامام احمد الحسن (ع) هو اليماني المذكور في رواية الامام الباقر (ع) ( وليس في الرايات راية أهدى من راية اليماني ، هي راية هدى ، لأنه يدعو إلى صاحبكم ، فإذا خرج اليماني حرم بيع السلاح على الناس وكل مسلم ، وإذا خرج اليماني فانهض إليه فإن رايته راية هدى ، ولا يحل لمسلم أن يلتوي عليه ، فمن فعل ذلك فهو من أهل النار ، لأنه يدعو إلى الحق وإلى طريق مستقيم ) الغيبة - محمد بن ابراهيم النعماني ص 264.

  SvaraRadera