tisdag 25 september 2012

Rapport från ett krigsmobiliseringsmöteIdag hölls ett möte på ABF med titeln "Ljuset i tunneln – hur vi kan knyta band med Syrien, stötta den demokratiska oppositionen och bygga en ljus framtid". Enligt arrangörerna i Nätverket Syrien - Sverige så skulle det vara en "öppen diskussion med representanter från olika delar av den syriska oppositionen.". 

Vi har tillverkat ett flygblad (bilden) som vi passade på att dela ut i entrén till ABF strax före mötet skulle börja. Många som tog emot flygbladet var positiva och en person som skulle gå på mötet var på vår linje. Men efter 20 min kom tre medlemmar ur Nätverket Syrien - Sverige och började skälla på oss. Det var upprörda och inte öppna för en vettig diskussion. En av de tre menade bestämt att USA m.fl. inte ligger bakom det pågående kriget i Syrien och att de i så fall skulle vara emot det. De sa (så klart) att vi "stödjer diktatorn" och vi sa å vår sida att vi är emot anfallskrig och vi frågade dem om de vill ha det som i Irak.

Lokalen var dekorerad med en stor fabrikstillverkad banderoll med texten "Free Syria" och med Syriens flagga i bakgrunden. Cirka 23 personer hade kommit för att lyssna till Nätverkets budskap på detta möte som var det sista i en serie av fyra möten. Mötet började med att en representant från Nätverket Syrien - Sverige höll ett välskrivet anförande som följer en mycket tydlig linje som återkommer i pressen och som förmodligen har sitt ursprung i NATO-högkvarteret, Pentagon eller hos någon ansluten tankesmedja.

Följande punkter ingår resonemanget:
1. Vi i väst ser våldet i Syrien och känner vanmakt och vill blunda.
2. Våldets ursprung är den "blodiga och despotiska regimen".
3. Världssamfundet är "förlamat" och de har "sällan sett ett folk som har varit så ensamt i sin kamp" (jo de sa faktiskt det, trots att ca 88 stater i varierande grad stödjer deras politiska projekt för regimskifte).
4. Folket i väst måste börja vakna och sätta press på politikerna (är det verkligen nödvändigt i Sverige där alla partier i riksdagen redan i praktiken har visat att de kan vara beredda att stödja ett krig mot Syrien?)

Helt borta ur resonemanget är naturligtvis att supermakten och flera världens mäktigaste länder har fullt upp med att beväpna och utbilda och leda sin interventionsarmé från baserna i Turkiet. I inledningsanförandet sa talaren även att Nätverket Syrien - Sverige bildades för några månader sedan och att de har föresatt sig att "knyta band med den syriska oppositionen".

Nästa del av mötet var att två personer över videolänk skulle berätta om läget i Syrien. En person som kallade sig Amir med en brödbakningsmaskin istället för ett ansikte på skärmen påstod att han befann sig i Damaskus och hans berättelse som översattes från arabiska gick ut på att Syriens regering "bombar överallt" och det inte finns någon del av landet som man inte kan höra bomberna. Särskilt hävdade han att regeringen bombar "palestinska läger". Det passar ju väldigt bra om man vill få med sig folk från arabvärlden som tvivlar på USA-propagandan. Samtidigt varnade han för att man inte skall låta sig luras av att allt verkar lugnt om man reser till Damaskus. Hur det går ihop med att regeringen "bombar överallt" framgick inte. Han förde fram det helt absurda påståendet att "det inte finns någon del av Syrien där folket inte lider av bombningarna". Det påståendet är så fantastiskt att man kan misstänka att de som ligger bakom det har tänkt sig att lyssnaren är den typiske medelsvensson i väst som inte är särskilt insatt i läget. Striderna pågår framför allt i nordvästra Syrien där NATO:s krigare tar sig in i landet från Turkiet och det har också pågått strider i en förort till Damaskus.

Nu är det även svårt att få tag på bensin och ibland bröd sa han. Men det är absolut inte den ekonomiska krigföringen från världens rikaste länder som det beror på. Samma länder som idag för krig mot Syrien lyckades ju ha ihjäl 500 000 irakiska barn genom de mycket hårda sanktionerna på 90-talet. Istället säger denna stora folkets vän att det är regimens fel eftersom regimen "vill straffa sitt eget folk för att de gör uppror".

USA:s försök att få till regimskiften i de länder där det finns regeringar som inte fritt släpper in kapital från väst kallas numera i propagandan för REVOLUTIONER. Det tycks ju tyda på att de har förstått att folk är beredda att stödja verkliga revolutioner men inte USA:s samhällsomstörtande verksamhet som syftar till att tillsätta USA-vänliga marionetter som de har gjort så många gånger. Revolutionens mål sägs på mötet vara "demokratiska val". Att val som arrangeras av USA och dess anhängare med alla deras vapen och enorma ekonomiska styrka på något sätt skulle kunna vara demokratiska eller att folkmajoritetens intressen genom dessa skulle tas till vara finns det inga historiska belägg för. Tvärtom visar det sig att i alla länder som USA har stort inflytande i så koncentreras den ekonomiska och politiska makten till en mycket liten grupp personer.

USA och dess medlöpare står i grunden för en politik som betyder en eliternas diktatur, krig, tortyr och allmän ofrihet, utplundring, svält och enorm miljöförstöring. Det är denna politik som håller på att verkställas i Syrien. Somliga kallar det REVOLUTION men vi kallar det ett pågående MASSMORD.

Mötet innehöll även ett tal över länk av person som kallade sig Mayada. Hon sa många saker som också är värda en kommentar men det kommer vi eventuellt återkomma till.

1 kommentar: